Jste zde:   HomeNovinkyPřed Chebem
cs en de
Vytvořeno 6. červen 2012 | Aktualizováno 6. 6. 2012 2:42 | Napsal Richard Gironi | Zobrazeno: 9208 x
Vytisknout

Ze středu země se přesune tuto neděli seriál Mogul Supermoto 2012 mezinárodní mistrovství České republiky do jednoho z nejzápadnějších koutů a to konkrétně do Chebu. Zde u dálnice spojující Cheb s Karlovými Vary před několika lety vyrostl nový areál s názvem Kartarena Ypsilonka. Okruh primárně určený závodům kartingu, však jako první velký závod hostil právě mezinárodní mistrovství v supermotu a začala tak tradice, která stále pokračuje. Každým rokem zde vybudují nový kousek tratě, ať již asfaltový či off roadový a když náhodou nedojde ke zlepšení na trati, je zlepšen servis v zázemí. Jezdci tak do tohoto kouta jezdí čím dál raději a setkávají se zde i s německou konkurencí. Na letošní závod je avizována účast jezdců z Německa, Rakouska, ale i Holandska. Co nás jako Čechy ovšem bude zajímat nejvíce jsou výkony českých jezdců. Po úvodním závodu ve Vysokém Mýtě je jasné, že o titul mistra se letos poperou svým způsobem nová jména. V barvách Effenbert Liberty teamu se o titul mistra hlásí Vít Janoušek, kterému loni vyfoukl těsně titul Tomáš Trávníček. I přes Tomášovu neúčast v Mýtě, však Víťa nestál na stupni nejvyšším. Ten mu totiž sebral Milan Sitnianský mladší, který ještě loni sedlal dvěstěpadesátku a bylo jasné, že v něm dřímá obrovský potenciál. Sbíral zkušenosti v Německu a letos na dospělé čtyřistapadesátce všem ukazuje, že se s ním musí počítat. Dalším kdo ukazuje drábky je Erik Provazník, který přestoupil ze slabší kategorie S2 a hned první rozjížďku dojel třetí. Samozřejmě jsme stále na začátku sezony a na titul je kandidátů rozhodně více, ať již skoro veterán Radim Vavřík nebo naopak mladičky navrátilec Petr Pinc. Stejně tak ještě nedávný skalní motokrosař Jindra Hrabica předvádí, že mu supermoto sedí a nenechá body zadarmo. Uvidíme jak v této nejvyšší třídě zamíchají pořadím závodníci ze zahraničí.

 

IMG 7639

Značně horko je i v kategorii S2. Po odchodu loňských nejlepších jezdců do vyšší třídy se otevřeli stupně vítězů pro jezdce dosud bojující o pátá místa. A hned na ně vystoupal nejvýše Radek Grulich, ještě loni jezdící na velkých kolech MX Cup. Letos tak za tým Region Racing nasedl na malá kola a hned obsadil příčku nejvyšší. Opačný proces zažil další horký favorit Filip Neuvirt, který naopak přišel do „esdvojek“ z pitbiku, tedy z těch nejmenších supermoto kol. Stálým jezdcem S2 je pak Honza Drkoš z 2Wheel sport racing teamu. Ten je průběžně druhý právě mezi Grulichem a Neuvirtem. Jeho týmový kolega Radek Sokol však není vrcholu příliš vzdálen. Komu naopak zraněním v Mýtě vrchol lehce uniká je stálice supermota a mechanik mnoha jezdců Tomáš Sulek. Největším recesistou startovního pole s potenciálem na titul v této kategorii je pak Aleš Cikánek, který v Mýtě upřednostnil recesi před výkonem a nyní se bude snažit ztrátu dohnat co to dá.

IMG 7412

Již jsme zmínili nejmenší supermoto kola. Od nich utekl nejen Filip Neuvirt, ale i další jezdci a tak startovní pole pitbiků lehce prořídlo ve prospěch dospělých motardů S2. A tak zde na špici zůstal lehce osamocen Adam Bajer, kterému sekunduje jeho bratr Karel oba z Hardbike racing teamu. Nicméně to není zdaleka vše a desítka jezdců čítá i taková jména jako je Filip Schmied, Jirka Vosáhlo a mnoho dalších, kteří se nedají zahanbit a bojují o podiové umístění.

Nejslabší účast v Mýtě měli jednoznačně jezdci MX Cupu, který je takovou pokusnou laboratoří před vstupem do plnohodnotného závodění v kategoriích S2 či S1. A tak všichni zúčastnění se vešli na stupně vítězů a jejich rozjížďka poutala pozornost diváků hlavně tím, že soupeřili s Veterány. Díky tomuto sloučení tak nakonec tyto dvě kategorie udělali dohromady v čele s Jirkou Lovětínským hezké dvě rozjížďky. Jirka je stálicí supermotového depa nejen jako jezdec, ale i jako zdatný mechanik, jehož služeb dlouhodobě využívá několikanásobný mistr Německa, mistr Evropy a samozřejmě i České republiky Petr Vorlíček, letos jedoucí za britský tým SHR.

Nakonec nám tu zbyla početně kolísající kategorie S4. Jak číslo napovídá jedná se o čtyřkolky. V Mýtě se jich na start postavilo celkem šest a to je již počet, který dělá v této kategorii hezký závod. A jak jsme tušili tak se stalo. Ač všem v obou jízdách ujel Petr Polák, souboje o druhé až čtvrté místo byli těsné a bylo se rozhodně na co dívat. A protože chebská trať je pro čtyřkolkáře ještě o něco atraktivnější, tak bude jistě potěšením pro oko sledovat tyto rozjížďky i zde.

A tak kdo dočetl až sem a říká, si že to bylo více shrnutí závodu v Mýtě, vězte, že zatím není co více shrnovat a není lepší pozvánky na druhý závod na tuto neděli 10.6. v Chebu než popsání něčeho pěkného co už bylo. Přijeďte se podívat na druhý závod Mogul Supermoto 2012 do Chebu, kde se od jedné hodiny odpolední budou jezdci prát o body do průběžné klasifikace seriálu.

 

| + -

Diváci

Klub Supermoto.cz